Här följer en guide för tillverkning av egna flaggor, skriven av Tobias Wahlroos.

OLIKA TYPER AV FLAGGOR

  • Viftflagga – Den vanligaste varianten av flagga. Kan i princip göras i vilken form och storlek som helst, mest lämpliga mått är dock omkring 1,5 x 1,5 meter. Passande material är fodertaft eller någon annan form av tunt och lätt tyg, som oftast finns att hitta till ett bra pris på internet. Denna typ av flagga behöver inte nödvändigtvis målas, men passande färg ifall man känner för det är då textilfärg. Att sy ett mönster med olika färger av tyg är inte heller att underskatta. Flaggpinne fästs med hjälp av en fålla på ena sidan av flaggan.
  • Tvåpinnflagga – Som namnet antyder är detta en flagga som hålls upp med hjälp av två pinnar. Flaggan kan i princip vara så bred som du själv kan hålla ut armarna, men bör inte vara större än 1,5 x 1,5 meter. Passande material är bomullstyg eller ett gammalt lakan. Passande färg är vattenbaserad väggfärg eller textilfärg, beroende på vilken budget man har att tillgå. Flaggpinnar fästs med hjälp av en fålla på vardera sidan av flaggan.
  • Hängflagga – Samma utförande som en tvåpinnflagga. Denna behöver dock inga fållor, eftersom att den istället hängs upp med hjälp av tejp eller snören på ett räcke.
  • Banderoll – Flagga modell större som även den hängs upp på ett räcke med hjälp av tejp eller snören. Längd är väldigt varierande och valfritt, den bör dock inte vara högre än 1,5 meter. För även denna modell bör bomullstyg och vattenbaserad väggfärg eller textilfärg användas.

STEG FÖR STEG

  1. Bestäm dig för vilken typ av flagga du vill ha och vilket motiv som ska pryda den. Utgå från ett motiv du har färdigt och bestäm därefter vilken storlek som är den rätta för just ditt alster.
  2. Mät upp tyget och klipp därefter ut det. Sy flaggan i kanterna ifall du vill att den ska hålla en lång framtid. Sy också fållor ifall det behövs för ändamålet.
  3. Fäst därefter flaggan på en slät vägg med exempelvis tejp eller häftstift. Med hjälp av projektor eller overheadapparat förstorar du ditt motiv och riktar bilden mot flaggan, för att sedan rita konturerna av ditt motiv på tyget.
  4. Efter att du skissat motivet på flaggan är det dags att måla. Lägg flaggan på passande underlag, till exempel byggplast eller tjockare papp. Måla inifrån och ut, det vill säga börja med att måla små detaljer för att sedan måla de större delarna. Var inte stressad, låt en färg torka innan du börjar med en annan för att uppnå bästa resultat.
  5. När färgen torkat fäster du slutligen pinnar, ifall det behövs. PVC-rör är det som ska användas, detta finner du i närmsta bygghandel. Pinnar av trä och liknande är förbjudna på grund av säkerhetsskäl.
  6. Visa stolt upp ditt mästerverk på läktaren och bidra till en levande läktarkultur!

flaggor2