Vi fick som bekant rena rama drömlottningen i CHL och får möta Hamburg samt Nottingham, två städer/länder väl värda ett besök! Tredje laget spelar däremot i Finland så de diskuterar vi inte vidare här.

Vi har dessutom fått ett spelschema som väl lämpar sig för en gedigen samt intensiv tour nere i Europa, med Hamburg fredag (22 augusti kl 19:30) och Nottingham söndag (24 augusti kl 14:35). Eftersom förra årets resa i Europa var så fruktansvärt rolig så har vi naturligtvis redan bokat klart våran tripp och jag delar härmed med mig av det som vi har kommit fram till.

Hamburg
Tysklands näst största stad med ett stort nöjesutbud. Medan vi är där pågår bland annat norra Tysklands största “funfair” (tivoli etc) i stadsdelen St. Pauli, precis bredvid hemmaplan för det extremt (ö)kända fotbollslaget FC St. Pauli som då har börjat sin liga (andraligan) och med en del tur så spelar de kanske hemmamatch just denna helg. Bundesliga har även premiär denna helg  och vill det sig så spelar Hamburger SV hemma på lördagen. Det blir dock svårt att hinna med en match då våra egna ligger så tätt inpå. Annars finns alltid något att roa sig med på till exempel Reeperbahn som kortfattat gör Hamburg till Tysklands svar på Amsterdam, eller mer familjevänliga Miniatur Wunderland som är största modelljärnvägen i världen (!).

Hamburg Freezers spelar hemma på O2 World som tar in drygt 13 000 åskådare. S-bahn dit linje S3 eller S21, station Stellingen, sedan buss eller gå drygt en kilometer. Om inte taxi.

Boende i Hamburg
Vi valde att boka på hotellet Barcelo Hamburg (torsdag till lördag) främst för att det låg bra till (nära centralstationen, således lätt att ta sig till/från flygplatsen samt arenan) och verkar hålla hög klass till ej överdrivet pris (652 kr per person och natt i dubbelrum). Finns dock massvis med billigare alternativ att hitta på förslagsvis tripadvisor. Det man kanske vill är att bo nära en station längs gröna S1-linjen (S-bhan) då den går från/till flygplatsen och genom centrala Hamburg (+Reeperbahn).

 

Nottingham
En stad med lite drygt 300 000 innevånare som ligger lite halvt avsides, men ändå bara 20 mil från London och 13 mil från Manchester. Staden och området är mest känt för sin koppling till historian om Robin Hood, med Sheriff of Nottingham och allt. Staden har en staty av Robin Hood och vill man så kan man ta sig en tour i självaste Sherwood-skogen. Men det finns annat också. Till exempel casinon som är öppna dygnet runt, men mest pubar. Över 450 licensierade. Bland annat Englands äldsta i form av Ye Olde Trip To Jerusalem där riddare sägs ha svingat sin sista bägare innan de gett sig av på korståg samt mäktiga Pitcher & Piano som är en omgjord gammal kyrka.

Nottingham Panthers spelar i  Capital FM Arena med en kapacitet på 7,500 och laget snittar över 5000 i grundserien. Ligger på gångavstånd från centrum, eller taxiavstånd om man är slö.

Boende i Nottingham
Vi har valt att boka boende på hotellet Premier Inn (London Rd) (lördag till måndag) då det verkar fräscht för att vara England och ligger på gångavstånd både från buss- och tågstation samt ishockeyarenan. Billigt är det också, 352 kr per person och natt i dubbelrum. Men det finns givetvis ett gäng andra hotell också, samt än billigare vandrarhem. Bara att leta på tripadvisor.

 

Resa
För denna resa är det givetvis flyg som gäller. Flygbolag och priser varierar beroende på när man vill åka, så det gäller att kolla runt lite på sidor som flygstolar.se, flygresor.se, mrjet, etcetera. Man kan givetvis förlänga sin vistelse nere i Europa före och/eller efter om man så önskar, något som vi dock inte kunde på grund av oerhört viktiga jobb (vi åker således ned på torsdag och hem på måndag).

Resa till Hamburg
Med SAS kan man på torsdagen åka hela vägen (via Arlanda) för 1098 kr och vara framme 19:05 (avgång från Luleå 11:05) eller för 1342 kr och vara framme redan 10:30 (avgång från Luleå 06:55).

Vi har valt att åka med Norwegian från Luleå till Arlanda kl 14:15 (landar 15:35 torsdag) för 449 kr. Sedan från Arlanda till Hamburg med Germanwings kl 17:30 (landar 19:05 torsdag) till priset 488 kr (inklusive alla lömska avgifter). Total kostnad 937 kr.

Resa från Hamburg till Nottingham
Nu blir det lite klurigt. Men det är flyg som gäller även här, då tåg tar för lång tid. Men det går inga flyg till Nottingham. Så det vettigaste alternativet verkar vara att flyga till London (Heathrow) och sedan ta buss eller tåg till Nottingham. Vissa kanske väljer att övernatta i London också för att ta sig till Nottingham först på söndagen, men vi vill helst göra staden Nottingham ordentligt.

Det finns bussar vid namn National Express som går direkt från Heathrow till Nottingham stad för 19 pund och resan tar drygt 3 timmar. Alternativet är att åka tåg och då måste man först åka in mot London med tunnelbanelinjen Piccadilly Line till stationen Kings Cross St Pancras Station. Från en del av stationen som kallas St Pancras ska man sedan ta ett East Midlands Train till Nottingham. Detta tågalternativ verkar gå aningen snabbare men kostar i dagsläget drygt 60 pund (påstås dock bli billigare närmare inpå av outgrundlig anledning).

Vi har bokat flyg från Hamburg till Heathrow med British Airways, avgång lördag 23 augusti kl 16:50 (landar 17:30), till priset 692 kr per person. Därifrån blir det troligtvis buss direkt till Nottingham (går en 18:00).

Resa från Nottingham till Luleå
Det går att ta sig till Arlanda från Manchester för en rimlig peng, men det kräver flygplansbyte i Oslo. Vi har således valt att åka från Heathrow. Buss eller tåg dit från Nottingham likt ovan och sedan flyg hem via Arlanda (chockerande nog).

Vi har bokat SAS hela vägen, från Heatrow till Arlanda måndag 25 augusti kl 18:00 (landar 21:25) och sedan från Arlanda till Luleå kl 22:40 (landar 23:55). Detta var inte det billigaste alternativet men däremot det smidigaste, som även ger en så lång måndag som möjligt i England. Pris för hela vägen hem blev 1538 kr.

 

Sammanfattning
Flyg från Luleå till Hamburg med SAS hela vägen eller som vi gör: Norwegian + Germanwings. Flyg från Hamburg till Heathrow på lördagen med British Airways (eller Germanwings) och sedan buss/tåg till Nottingham enligt ovan. Ta er tillbaka till Heathrow på samma sätt och flyg sedan SAS hela vägen hem (eller billigare alternativ).

Vår resa landar på cirka 5 400 kr per person inklusive allt boende och alla resor (även bussfärd). Detta går dock att prispressa, till exempel genom billigare boende i Hamburg. Under 5000 kr för hela resan är fullt möjlig. Helt klart värt det oavsett! Det är bara att boka nedresan och sedan löser sig resten. Hem tar man sig alltid, på ett sätt eller annat.

Vi ses i Europa! (alla ska)