Hej!

En del har hänt sedan senast. Bland annat premiären med tillhörande marsch och så har vi i LuleåFans även haft två möten som jag tänkte ge er lite inblick i. När jag började skriva detta inlägg så tänkte jag få med allt i ett enda, men jag blev i sedvanlig ordning så pass långrandig att vi nöjer oss med det ena mötet samt premiären.

Säkerhetsmöte i Piteå

Vi har varje år ett så kallat säkerhetsmöte där det deltar representanter från supporterföreningarna LuleåFans och North Power, säkerhetsansvariga från Luleå Hockey och Skellefteå AIK samt supporterpoliserna från Luleå respektive Skellefteå. Mötesplatsen är på så kallad neutral mark; Piteå (havsbadet såklart). Syftet med mötet är att diskutera säsongen som gått och försöka komma fram till lösningar som säkerställer god ordning vid kommande möten.

De senaste åren har vi inte haft några allvarliga incidenter mellan lagens supportrar och de få incidenter som skett har utförts av personer utifrån (individer som polisen känner till om man säger som så) – så matcherna oss emellan är inte längre klassade som högriskmatcher – vilket givetvis är mycket glädjande. Vi har jobbat länge och hårt för att få bort alla former av våld och istället utveckla den positiva supporterkulturen. Detta kan kanske ses som ett kvitto på att vi lyckas?

Dessa möten fortlöper dock ändå för att vi vill att det fortsätter i positiv riktning och även för att det finns andra områden som kan förbättras. Bland annat ska vi försöka se till att gästande supportrar får en bättre sektion (i alla fall när de är många) och Skellefteå ska försöka ordna så att vi kan få betydligt fler platser än 150 så att vi någon gång kan “storsatsa”. Vi lyfte även att alkoholförsäljningen sker på ett minst sagt amatörmässigt sätt i Skellefteå (gammal och varm öl utan möjlighet att få kvitto), vilket var något de lovade ta tag i.

Jag kan även passa på att informera er söderut om att hemmalagen måste reservera minst 150 biljetter till gästande supportrar och de får inte ta mer än 100 kr styck för dessa. Normalt sett reserveras de åt oficiella supporterföreningen men släpps till övriga på matchdagen. Försöker de då ta mer än 100 kr betalt av er så säg ifrån. Be dem kontakta någon i deras förening som har läst regelverket utfärdat av SHL. Eller säg bara att Stefan Baudin har sagt att det är så. Det funkar säkert.

Premiären lagen emellan flöt även på utan några som helst våldsamheter och det mest huliganaktiga som skedde var väl att Luleå Hockey brände av pyro till den grad att hallen fick utrymmas. Att några individer valde att maskera sig i premiärmarschen fick tyvärr en del att tänka på huliganism – men var något de gjorde så att de kunde förgylla stämningen/upplevelsen med pyroteknik och inte för att vara våldsamma/hotfulla eller förstöra/sabotera. Jag kan förstå hur dessa individer resonerar – men håller samtidigt med folk som tycker att det såg illa ut. Till nästa gång har vi förhoppningsvis kommit fram till en lösning tillsammans med Polisen som gör att vi kan ha ett mäktigt tåg med tillhörande pyroteknik utan att någon känner sig tvungen att maskera sig, för marschen SKA vara en folkfest för alla typer av människor och ingen ska behöva känna något slags obehag.

Att ha drygt 1500 marscherande på en vardag som i år är riktigt bra, men målet är att det är minst 6300 i framtiden.

Stämningen på Allstar före marschen var riktigt trevlig, framförallt mot slutet då BDA-orkestern radade upp sina hitlåtar. Ytterst rejäl och vacker allsång när BDA avslutade med “I år ska guldet komma hem till norr” och när Kristofer Börlin körde sin klassiska “Lulevisan”. Gåshud! Stämningsmässigt i hallen så tycker jag även att vi var ganska så bra, trots att det som alltid dessa matcher är alldeles för trångt och folk knappt kan andas. Det är även synd att TV har så pass dålig ljudupptagning från hemmastå så att ni där ute i sofforna inte riktigt kan ta del av trycket vi skapar. Men det viktigaste är givetvis att spelarna känner stödet, vilket de även verkar ha gjort (vissa har till och med sagt att det var den klart bästa stämningen de någonsin har upplevt).

Hur som haver; det ser bra ut! Både på läktarna och på isen. Det blir alltså guld och man blir glad på alla möjliga plan. Men nog för nu. Jag återkommer nästa veckan med mer malande samt en liten rapport från vårt möte med Stefan Enbom.

Håll ut!

//Stefan Baudin, ordförande LuleåFans